Niskahartiakivut – miksi niitä tulee ja miten niistä pääsee eroon?

Niska-hartia -seudun kipujen syyt voivat yllättää. Oletko sinä huomannut, miten niskasi alkaa jumiutua jo kesken päivän?

Ehkä jumitus alkaa kevyenä kiristyksenä aamupäivällä, mutta iltapäivään mennessä tunnet jo selvää painetta hartioissasi. Päivän mittaan huomaamattomat asennot – kuten tietokoneen ääressä eteenpäin nojautuminen tai puhelimen katselu pää alaspäin – kuormittavat niskaa ja hartioita huomaamatta. Lopulta olo on kuin kiviä kantaisi harteillaan.

Mutta mistä nämä kivut oikein johtuvat? Ja ennen kaikkea, voiko niille tehdä jotakin? Hyvä uutinen on, että kyllä voi – ja itse asiassa kivun taustojen ymmärtäminen on ensimmäinen askel kohti pysyvää helpotusta.

Miksi niskahartiaseutu kipuilee?

Niskahartiakipujen taustalla voi olla monia syitä, mutta yksi yleisimmistä on liikkumattomuus. Jos olet pitkiä aikoja näyttöpäätteen ääressä tai muuten paikallaan pysyvässä asennossa, hartiat alkavat nousta ja ryhti painua kasaan. Tämä johtaa lihasten jännittymiseen, verenkierron heikkenemiseen ja lopulta niska-hartiaseudun kivistykseen. 

Toinen suuri syy on lihasten heikkous. Lihakset kaipaavat paitsi liikettä myös voimaa. Jos lihaksesi eivät ole tarpeeksi vahvat, ne kuormittuvat helposti ja väsyvät nopeammin. Tämä johtaa jomotukseen ja jännityskipuun.  

Ja sitten on hermotus – ehkäpä se kaikista tärkein, mutta vähiten huomioitu tekijä. Kehossamme on lukematon määrä sensoorisia hermoja, jotka lähettävät viestejä aivoihin siitä, mitä kehossa tapahtuu. Jos nämä hermot eivät toimi kunnolla, lihastenkin toiminta häiriintyy. Ja kun lihakset eivät saa kunnollisia hermoviestejä, ne voivat jäädä kireiksi tai heikoiksi, mikä taas johtaa kipuun.

Miten niskahartiakipua voi helpottaa?

Moni turvautuu hierontaan, kun niska ja hartiat alkavat särkeä – ja toki se voi hetkeksi helpottaa. Mutta jos ongelma on siinä, että lihakset eivät liiku tarpeeksi tai ovat liian heikkoja, pelkkä hieronta ei korjaa juurisyytä. Sen sijaan tarvitset liikettä ja voimaa.

Jos tunnet, että hartiasi kiristyvät pitkän työpäivän aikana, älä jää odottamaan kivun pahenemista. Nouse ylös, pyörittele hartioita, aktivoi selkälihaksia ja venytä kehoa. Pienetkin liikkeet päivän mittaan voivat ehkäistä kipujen syntymistä.

Ja entäpä voima? Jos niska-hartia-alue on heikko, se ei jaksa kannatella päätä ja ryhtiä päivän mittaan, jolloin kipu on väistämätöntä. Pienetkin voimaharjoitteet, kuten lapapunnerrukset, pään painallukset kämmentä vasten ja kevyet kuminauhaharjoitteet, voivat tehdä ihmeitä.

Mitä jos kivut ovat jo kroonistuneet?

Jos kärsit pitkään jatkuneista niskahartiakivuista, ei hätää – voit korjata tilanteen. Keho on onneksi todella mukautuva ja pystyy palautumaan, kun sille annetaan oikeanlaista huolenpitoa.

  1. Tarkista ensin hermotus. Onko kehossasi kohtia, jotka tuntuvat tunnottomilta tai heikoilta? Jos näin on, ammattilaisen apu voi olla tarpeen.
  2. Aloita pienillä liikkeillä. Liika rasitus kerralla voi pahentaa tilannetta, joten maltillinen ja säännöllinen liike on avainasemassa.
  3. Lisää voimaa vähitellen. Kun kehosi tottuu liikkeeseen, voit alkaa vahvistaa lihaksia kestämään paremmin arjen kuormitusta.

Miten koko keho vaikuttaa niskahartiakipuihin?

Usein ajatellaan, että niskahartiakipu johtuu pelkästään niskasta – mutta keho toimii kokonaisuutena.

Faskiat eli kehon sidekudoskalvot yhdistävät eri kehon osia toisiinsa. Esimerkiksi takalinjan faskia kulkee jalkapohjista aina kallonpohjaan asti. Tämä tarkoittaa sitä, että jalkapohjien kireydet voivat heijastua niskakipuna!

Jos haluat pidempiaikaisen ratkaisun jumeihin ja pureutua kipujen juurisyihin, kannattaa hoitaa koko kehoa, ei vain kivuliasta aluetta. Venyttely, liikkuvuus- ja voimaharjoitukset ja faskiakäsittelyt voivat auttaa enemmän kuin pelkkä hartioiden hierominen.

Ota ensimmäinen askel kohti kivutonta elämää

Jos olet kyllästynyt jatkuviin niskahartiakipuihin, nyt on hyvä hetki tehdä muutos. Pienet päivittäiset teot voivat tehdä suuren eron. Aloita vaikka näin: 

  • Lisää taukoliikuntaa työpäivään – venyttele, pyörittele hartioita, tee muutama kyykky.
  • Kiinnitä huomiota ryhtiisi – pidä hartiat rentoina ja istu ryhdikkäästi. 
  • Vahvista niska-hartia-alueen lihaksia kevyillä harjoituksilla. 
  • Huolla myös jalkapohjasi – keho toimii kokonaisuutena!

Haluaisitko lisää ohjeita ja käytännön harjoitteita? Meidän Vapauta niska & hartiat -valmennuksemme on suunniteltu juuri sinulle, joka haluat pysyvää helpotusta kipuihin.

Tutustu tästä https://www.kivustavapaaksi.fi/courses/vapauta-niskahartiat